PakYa 's FotoPage
Photobucket
By: Ya Mohammad Nazir Syah bin Ismail

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  [4]  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Saturday, 13-Mar-2010 13:36 Email | Share | | Bookmark
Suatu Petang Bersama G-Force

 
Pada suatu petang, bawak la haiwan ni atau lebih dikenali sebagai tikus belanda berjalan2 ke balai cerap...bukan pe,sje nk bagi haiwan ni kenal cahaya matahari...lagipun,habitat asal mmg mcm tu...dah alang2 bawak naik balai cerap UTM,shoot je la dia ni..dah jadi mcm model plk...



Wednesday, 17-Feb-2010 07:06 Email | Share | | Bookmark
Jalan-jalan | Bukit Lambak, Kluang & Tanjung Piai

 
 
 
Bukit Lambak dulu...

Ni nk test backlighting..



ni pulak nk test tgn gegar ke tak....


biasanya, rule of thumb utk fotografi, jika kita menggunakan focal length 50mm, kena pastikan shutter speed melebihi 1/50 seconds utk mengelakan gmbar shaking(bergegar). kalau guna 200mm, shutter speed mesti exceed 1/200s...kalau tgn steady, boleh la gunakan yg lagi kurang...

gmbar tadi tu menggunakan 1/40s pada 135mm.....


Tanjung Piai pulak....

gmbar daun pun jadi...




siput...



cuba buat langit biru tanpa CPL...trick dia,gunakan aperture f16 ke atas...


Wednesday, 10-Feb-2010 22:59 Email | Share | | Bookmark
CLS oh CLS | Dato' Prof. Ir. Dr. Zaini bin Ujang

Kepada pelajar2 UTM, insan ini adalah orang yang tidak asing lagi..beliau adalah Naib Canselor UTM selepas Dato; Prof Ir. Dr. Zulkifli bin Hj Mohd Ghazali.... Ada orang kata NC dalam gmbar ni nampak comel...Comel?haha...kelakar pulak dengar...itu adalah kerana moment di capture gmbar ni, saya menunggu saat yang 'comel' tersebut...Apa yang sebenarnya saya ingin tunjukkan di sini adalah, gmbar event menggunakan teknik CLS.



Apa itu CLS?


CLS ataupon Creative Lighting System adalah satu istilah daripada Nikon di mana flash digunakan secara kreatif dgn tidak diletakkan flash itu pada hotshoe body camera. Flash di trigger secara off-body. Wlpn kamera Nikon D60 tak mempunyai built-in master mode utk CLS, saya menggunakan wireless trigger utk teknik ini.

Ini memberikan satu nafas baru kepada lighting dalam mood gmbar kita. Bukan lah seperti lighting yang tipikal dilihat saban hari.

P/s: sape kata event photography tak boleh pakai CLS~


Tuesday, 9-Feb-2010 00:15 Email | Share | | Bookmark
Lagi Petang di UTM

Skali lagi berjalan2....malas nk crite pjg...



motor yg byk berjasa....




bunga dah layu..




ntah...xde idea...












kawat berduri


Monday, 1-Feb-2010 06:50 Email | Share | | Bookmark
Jalan2 petang

Skali lagi membuang masa dengan berjalan2 di waktu petang....















tambah lagi....










tambah lagi2...














ini yg paling spesel...nmpk mcm biasa...tp sebenarnya ni gmbar panorama...stitch daripada 16 keping gmbar lalu menjadi sekeping....


[<<  <  1  2  3  [4]  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net